NJ står för Njálmálasj, lulesamiska för muntlig. NJ-kurserna har muntliga språkfärdigheter i fokus. I kurserna utvecklas även skriftliga språkfärdigheter och kunskaper om språkets uppbyggnad.
Undervisningen följer olika teman baserat på vardagliga företeelser och samisk traditionell kunskap.
Sámij åhpadusguovdásj erbjuder för närvarande NJ-kurser i lulesamiska, umesamiska och sydsamiska.
NJ-kurserna består av sex kurser som kan läsas i en följd eller som enstaka kurser.
I och med att NJ-kurserna innehållsmässigt bygger på varandra skapas en progression redan från kurs 1.
Skolans mål är att en deltagare efter kurs 6 utvecklat grundläggande färdigheter i samiska och kan på ett enklare sätt, och med viss hjälp, använda språket i såväl tal som skrift.
Undervisningen består av praktiska och teoretiska aktiviteter både inom- och utomhus, till exempel gruppövningar, enskilda arbeten, varierande fysiska aktiviteter och grammatiska genomgångar.
Undervisning och kommunikation på samiska
Undervisningen sker huvudsakligen på samiska, där läraren hänvisar till plats eller tillfällen att använda sig av svenska. Kommunikationsspråket mellan deltagarna ska i största möjliga mån också vara på samiska för att skapa en språkrik lärmiljö och ett lärande sinsemellan.
Vid praktiska övningar kan giellatjiehppe komma att delta. Giellatjiehppe är lulesamiska. Med begreppet menas språkbärare som stödjer deltagarna i muntlig kommunikation.
Se respektive kurs för innehåll.
Kursen passar dig som är nybörjare i samiska eller kan lite grann. Kursen är första steget på vägen mot att kunna göra dig förstådd och förstå vad andra säger på samiska i vardagssituationer.
I kursen utvecklar du muntliga språkfärdigheter för att kunna föra enkla dialoger i vardagssituationer. Du utvecklar även skriftliga färdigheter och kunskaper om språkets uppbyggnad.
Språkkurs NJ-1 handlar om att bygga upp ett ordförråd i samiska som baseras på kursens teman.
Kursens teman
Kursen passar dig som har ett vokabulär motsvarande teman för språkkurs NJ 1. Kursen är andra steget på vägen mot att kunna göra dig förstådd och förstå vad andra säger på samiska i vardagssituationer.
I kursen utvecklar du muntliga språkfärdigheter för att kunna föra enkla dialoger i vardagssituationer. Du utvecklar även skriftliga färdigheter och kunskaper om språkets uppbyggnad.
Språkkurs NJ-2 handlar om att bygga upp ett ordförråd i samiska som baseras på kursens teman.
Kursens teman
Kursen passar dig som har kunskaper och färdigheter motsvarande innehåll för lulesamisk språkkurs NJ 1 och NJ 2. Kursen är tredje steget på vägen mot att kunna göra dig förstådd och förstå vad andra säger på samiska i vardagssituationer.
I kursen utvecklar du muntliga språkfärdigheter för att kunna föra en dialog i vardagssituationer. Du utvecklar även skriftliga färdigheter och kunskaper om språketsuppbyggnad som t.ex. böjning av verb, substantiv, pronomen och adjektiv.
Språkkurs NJ-3 handlar om att utveckla ett ordförråd i samiska som baseras på kursens teman.
Passar dig som har färdigheter motsvarande språkkurs NJ 1-3
Passar dig som har färdigheter motsvarande språkkurs NJ 1-4
Passar dig som har färdigheter motsvarande språkkurs NJ 1-5
Kurs 1-3 följer Skolverkets kursplan i samiska årskurs 6 med samiska som förstaspråk.
Kurs 4-6 följer Skolverkets kursplan i samiska årskurs 9 med samiska som förstaspråk.
Grundläggande krav (behörighet) till språkkurser vid Sámij åhpadusguovdásj anges under Allmänna villkor.
Personligt brev (som fri textruta i ansökan)
Sámij åhpadusguovdásj lägger stor vikt på ditt personliga brev. I ett personligt brev berättar du om dig själv, din koppling till och erfarenheter av det samiska språket, samt din motivation till att läsa kursen.
Digital kompetens
För att kunna ta del av kursens studiematerial krävs digital kompetens. Till exempel att kunna hantera mejl, lyssna på ljudfiler och spela in ljudfiler utifrån instruktion av lärare.
Språkliga kunskaper
Språkkurs 1: inga förkunskaper eller språkfärdigheter i samiska krävs.
Språkkurs 2-6: förkunskaper och språkfärdigheter motsvarande tidigare kurs/kurser eller motsvarande.
Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk
E-post: info@samernas.se