Dibmaduodje

Första läsåret

Inom skinn och textilutbildningen får du som student lära dig grunderna inom sömnad utifrån din valda områdestradition. Kunskap och inspiration hittar vi i äldre alster och från din egen släkt.

 

Studenter tillsammans med lärare hämtar bland annat material av naturen som används under läsåret.

 

Under det första läsåret förvärvar du dig kunskapen om vilka redskap och material som använts traditionellt, samt tekniker för framställande. Det första året är grundläggande i olika sömnadstekniker, bandläggning, vävning skinnsömnad och garvningstekniker etc.

 

Utbildningen ger dig kunskap att bereda skinn och päls. Du får kunskap i olika beredningstekniker, olika ämnen och barktyper för garvning, mjukgörande av skinn och päls, samt att skrädda och sömnad.

 

Inom utbildningen arbetar vi både med hand- och maskinsömnad. Vi använder även andra verktyg för underlättande av arbetet, både moderna verktyg och sådant som använts traditionellt.

 

I dräktsömnad får du som student lära dig att konstruera mönster efter egna mått. Du får därefter möjlighet att lära dig att sy din egen gábbde/gákti/gápta.

Andra läsåret

Under det andra läsåret får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Du arbetar bland annat med specialarbete som du, i samråd med dina lärare, valt att fördjupa dig inom. Arbetet redovisas i samband med Jokkmokks vintermarknad och i samband med sommarutställningen vid Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum.

 

Det andra läsåret ger dig fördjupade kunskaper i skinn och textil, för att du ska kunna utveckla dig till att arbeta som slöjdare i framtiden och ge dig redskapen för att arbeta självständigt som duodjár.

Nyfiken på hur en skoldag kan se ut?

Följ oss på Instagram!

Ord från tidigare studenter

Tack vare mina två år på Samernas har jag fått en unik möjlighet att utveckla min hantverksskicklighet och mitt personliga uttryck, på ett vis som inte varit möjligt någon annanstans.
Jag har befunnit mig mitt i Sápmi och var dag fått vistas i ett hav av duodje från alla håll och kanter. Det har både utvecklat och utmanat mig och mina tankar kring mitt eget och andras konsthantverk.

ÅHPADIDDJE / LÄRARE

Lise Tapio Pittja

Bor: Jokkmokk.

 

Områdestradition: Karesuando, nordsamisk. (Men har levt inom Gällivare/Jukkasjärvi-området i snart 40 år.)

 

Förebilder inom duodje: Som för många andra så är mina största förebilder mina áhkut, de som vandrat före mig och fört vidare kunskaperna. Två till av mina förebilder är Elsa Aira, som var min lärare i duodji (skinn & textil), och Karin Vasara, som var min lärare i päls- och skinnkonfektion. Alla mina förebilder bär jag med mig i mina tankar när jag syr – tänk så mycket jag fått lära mig! Sedan tänker jag att det finns så många duktiga kvinnliga duojárat som är superviktiga árbečeahpit som verkligen ska ha en eloge. För det är tack vare dem som kunskaperna går vidare.

 

Roligaste momentet: Det är nog tankarna. Varje nytt projekt kommer med nya tankar  och idéer som ger skaparlust och glädje.

 

Telefon: 072-2447120
E-post: lise.tapio.pittja[@]samernas.se

Mitt intresse för duodji startade tidigt, i köket hos min áhkku. Jag läste skinn & textil vid Sámij åhpadusguovdásj på 80-talet – min tanke var att kunna slöjda för eget husbehov – men beställningarna gjorde att jag tidigt gick vidare till att sy på beställning. I början handlade det om traditionell duodji. 

 

I slutet av 90-talet återvände jag till Samernas och gick utbildningen päls- och skinnkonfektion. Efter det startade jag mitt företag och sydde modern samisk design på beställning. Ganska snart tog koltbeställningarna och kurserna i mönsterkonstruktion över, så det har jag arbetat med i över 20 år. Idag är mitt skapande mer fokuserat på det traditionella och på det jag själv längtar efter att sy.

Redo att söka?

Undrar du över något?
Hör av dig!

0971-440 00

Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk

E-post: info@samernas.se