Dibmaduodje

Det första läsåret

Under det första läsåret får du kunskaper i olika redskap, material och tekniker i traditionell duodje. Du lär dig dessutom de grundläggande teknikerna i dräktsömnad, läggning och vävning, samt skinn- och pälssömnad.

 

Utbildningens första läsår ger dig kunskap i att bereda skinn och päls traditionellt. Du får kunskap om hela processen från att hämta barken till att bereda skinnen som du sedan syr av.

 

I första läsåret ingår dräktsömnad. Du får bland annat lära dig att konstruera mönster efter egna mått och därefter sy din egen gábdde/gákti/gápta.

 

Skolan samarbetar med Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum och vi inhämtar kunskap genom besök i deras utställningar och magasin där vi ser på deras stora samling av duodje.

 

Släkt-, områdes- och familjetraditioner är centralt inom duodje. Därför är det viktigt att ta tillvara på de resurspersoner som besitter de kunskaperna. Varje student uppmanas att själv söka upp någon av dessa duodjetjiehppe (kunskapsbärare) som blir en slags mentor för dig under året.

Det andra läsåret

Under det andra läsåret får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper i teknikerna i dräktsömnad, läggning och vävning, samt skinn- och pälssömnad.

 

Du förväntas ha kunskaper och färdigheter motsvarande år 1 i duodje som du under år 2 jobbar vidare med och du arbetar detta år lite mera självständigt. Under år 2 har du två olika fördjupningsarbeten fördelat på hösttermin och vårtermin, som du i samråd med dina lärare, valt att fördjupa dig i. Fördjupningsarbetet visas i Oahppij vuosádis, skolans studentutställning under Jokkmokks vintermarknad och i sommarutställningen vid Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum.

 

Skolan samarbetar med Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum och vi inhämtar kunskap genom besök i deras utställningar och magasin där vi ser på deras stora samling av duodje. I år 2 har du möjlighet att själv förkovra dig lite mer i dessa magasin.

 

Släkt-, områdes- och familjetraditioner är centralt inom duodje. Därför är det viktigt att ta tillvara på de resurspersoner som besitter de kunskaperna. Varje student uppmanas att själv söka upp någon av dessa duodjetjiehppe (kunskapsbärare) som blir en slags mentor för dig under året.

Nyfiken på hur en skoldag kan se ut?

Följ oss på Instagram!

Ord från tidigare studenter

Tack vare mina två år på Samernas har jag fått en unik möjlighet att utveckla min hantverksskicklighet och mitt personliga uttryck, på ett vis som inte varit möjligt någon annanstans.
Jag har befunnit mig mitt i Sápmi och var dag fått vistas i ett hav av duodje från alla håll och kanter. Det har både utvecklat och utmanat mig och mina tankar kring mitt eget och andras konsthantverk.

Lärare på dibmaduodje

Lova Lundberg

Lova har sina rötter i Eajra och har jobbat med vätnoe i över 20 år. Hennes stora passion ligger i att använda fröpärlor i arbetet.

Miriam Länta

Miriam är bosatt i Jåhkåmåhkke och har sitt huvudsakliga expertisområde inom den lulesamiska traditionen.

Inger Biret Kvernmo Gaup

Undrar du över något?
Hör av dig!

0971-440 00

Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk