2021 års Märta Ahlström stipendiater – Linnea Sjulsson & Reeta Tornensis

Linnea Sjulsson har, med hjälp av medlen från stipendiet rest till Stockholm och Uppsala för att forska i sin släkts slöjdartraditioner och för att ta del av andra föremål som finns i samlingarna vid ett antal muséer i Stockholm. En forskningsresa som enligt Linnea stundvis var väldigt påtaglig. Utifrån den kunskap från alster och fotografier som fanns att hitta i Stockholm och Uppsala har Linnea under vintern 21/22 sytt upp en ny kolt, med utgångspunkt från sin farfars syster. Kolten har bland annat kantband i kläde istället för vävt kantband som hon annars brukar ha. Forskningsresan gav enligt Linnea nya lärdomar och insikt om att hon har mycket mer att lära inom sin släkts slöjdartraditioner .

 

 

Reeta Tornensis har sedan tilldelat stipendium intervjuat äldre släktingar, digitaliserat gamla fotografier från sin egna släkt och skrivit en forskningsplan för en kommande doktorsavhandling. Intervjuerna har bland annat kretsat kring hur hennes släkts slöjdartraditioner ser ut, och vad som kan ha påverkat deras dräkttraditioner. Hennes vision är att forska mer kring användandet vinterplagg från sitt eget område från andra världskriget fram till nutid. Under året har hon sytt en kolt utifrån hennes farförälders områdestradition, eftersom hon oftast syr utifrån sin morförälders traditioner.