Examen i umesamiska

September 2019 gick startskottet för nybörjarkurs i umesamiska steg ett i Ammarnäs. Kursledare Sara-Helén Persson och femton deltagare skulle under fjorton dagar, tillsammans lära sig ett, för många nytt språk genom att tala och lära sig grunderna i umesamisk grammatik. Tre år senare och ytterligare fem kurser har deltagarna tagit examen.

 

Sámij åhpadusguovdásj intensivkurser i samiska för nybörjare och och andraspråksinlärning är vardagens muntliga kommunikation i fokus. Nybörjarkurserna erbjuds i sex steg och vid steg ett krävs inga förkunskaper i samiska. Målbilden är, att när studenten avslutat steg sex, ska uppnå talat språk i samiska. Kurserna i språk genomförs under en sammanhängande period, för att på så sätt fördjupa sig ordentligt i språket där all undervisning föregår på samiska. Svenska får endast talas utanför klassrumssituation och i vissa fall även endast på vissa specifika platser. Vardagsliv är ofta tema ur vilket undervisningen bygger på till exempel matlagning, uteliv, kläder osv och för varje kurs avancerar kursen. Som språkstöd finns möjlighet att bjuda in árbbetjiehppe, samisktalande i undervisningen till olika aktiviteter.

Sedan starten under hösten 2019 och fram till och med hösten 2022 har deltagarna mötts på plats i Ammarnäs för varje kurs, oftast för två kurser per år, med undantag under 2020 då undervisningen fick anpassas i och med pandemin.

Av femton stycken deltagare från start har tio personer med vägledning av kursledare Sara-Helén Persson genomfört alla sex steg och tog examen 20 oktober 2022.

Under hösten 2023 planerar Sámij åhpadusguovdásj en ny omgång kurser i umesamiska.

 

Lena Axelsson Westergren, Simon Forsmark, Christel Ness, Sara-Helén Persson (lärare), Elin Anita Sivertsen, Susanne Långberg Winka, Ellen Ann Andersson, Helena Isaksson, Elisabeth Andersson. Anita Nilsson Vinka är inte med på bilden

Dela inlägget

Vill du studera på Sámij åhpadusguovdásj?

Ta en titt på våra aktuella utbildningar och kurser!

Mer i fokus

Filmlansering: ”Dálátjij ja duobbelij”

I samband med Jokkmokks marknad 2024 smygstartar vi firandet av Sámij åhpadusguovdásj 130-årsjubileum. Skolan fyller 80 år; duodjeutbildningen fyller 50 år. Vi smygstartar med en

Marknadsprogrammet 2024

Här hittar du information om allt som händer under Jokkmokks marknad 2024 på Sámij åhpadusguovdásj! En karta över skolans område och tillhörande fastigheter hittar du

Undrar du över något?
Hör av dig!

0971-440 00

Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk

E-post: info@samernas.se