Nya namn och nya fasadskyltar

Nya namn och nya fasadskyltar

De senaste åren har det skett stora visuella förändringar hos Sámij åhpadusguovdásj (SÅG). Under sommaren 2021 målade vi om våra fasader och ville med det även uppdatera områdets fasadskyltar.

Vi ville att våra inomhusskyltar i björk skulle harmonisera med fasadskyltarna ute och ett samtal påbörjades därför med arkitekten som tagit fram designen för dem. Tillsammans med arkitekten nådde vi fram till en enighet att trä inte skulle vara ett hållbart alternativ. Arbetet gick då vidare och vi tog fram aluminiumskyltar med struktur av trä för att inte släppa tanken på björk eller annat naturmaterial.

Parallellt med att fundera kring skyltdesign och produktion fördes samtal om att ge nya namn till byggnaderna som tidigare har haft namn som Elevhem, Skolhus, Slöjdhus, Kansli osv.

Sámij åhpadusguovdásj styrelse har haft beslutanderätt för slutgiltiga förslag och flera samtal har förts om att nya namn på byggnaderna borde ha ett genomgående tema. Under våren 2022 beslutades att byggnaderna skulle få namn endast på lulesamiska och efter olika benämningar i naturen.

Då vi redan har vissa lokaler döpta efter olika träd, så som Soahke, Skierre, Sallja m.m så ville vi att byggnadernas nya namn skulle vara övergripande för att i framtiden kunna döpa inomhuslokaler i samma tema som byggnadernas namn.

Samtal och idéspåning fortsatte. Hur ger man namn till en byggnad där människor bor? Hur namnger man en stor byggnad med flera sammankopplade komplex? Hur namnger man en bod där vi förvarar återvinningskärl? Och slutligen, hur namnger man ett flertal byggnader så att man kan förstå ett sammanhang?

Sámij åhpadusguovdásj har under 2022 sökt efter grafisk designer för utformning efter våra önskemål. Slutgiltig utformning och design har gjorts av Káren-Ann Hurri (se mer av hennes arbete genom att söka upp henne på Instagram under namnet @govvidan). Káren-Ann har tidigare utformat boarden som finns längst ner på skyltarna, vilken används som en del av vår grafiska profil. 

För vägledning kommer vi så småningom att placera hänvisningsskyltar med anvisning mot varje byggnad, samt en orienteringskarta som gör att du inte går vilse i fjällen. 

Resultatet, dvs. SÅGs nya namn, listas nedan med förklaringar.

Várre – Hus F, det så kallade Skolhuset som bland annat inhyser vår aula, fick namnet Fjäll.

Várregiehtje – Hus D, som också sitter ihop med Várre fick ett namn som översätts till en ytterligare beskrivning av ett fjäll, nämligen i ändan av ett fjäll. Från Várregiehte når man våra klassrum som vi bland annat använder till språkundervisning.

Tjärro – Hus B, som även den sitter ihop med Várre, fick även den ett namn som beskriver ett fjäll, lågfjäll. I Tjärro har Sámij åhpadusguovdásj personal sina kontor.

Giedde – Hus G, där våra helårsstudenter har sin huvudverksamhet, i det så kallade Slöjdhuset fick ett namn som översätts till äng.

Sijdda – Hus H, också kallat Elevhem fick namnet Sijdda som från lulesamiska översätts till by och från nordsamiska till hem.

Goahte – Hus E, tidigare kallat Gamla elevhemmet, fick namnet Goahte som från både lule- och nordsamiska översätts till hem eller kåta. I Goahte, som förutom inhyser boende också har en matsal och kök som är viktiga i ett hem.

Duvnne – Så vad döper man då till slut en bod för hushållssopor och källsorteringskärl? Duvnne är en samisk benämning som går att hitta på både nord- och lulesamiska och som översätts till en plats där man samlar sitt avfall.

Utöver de faktiska byggnadsnamnen finns det också skyltar för specifika platser i verksamheten.

Smirjjo – Smedja

Tjiehka – Kök, vårt mindre storkök i anknytning till matsalen.

Dilkkom – Skinnberedningslokal

Allegiehtje – Västra delen av Giedde som inhyser en liten verkstad.

Asske – Källarlokalen i Várre som översätts till en svacka i en bergssluttning.

Dela inlägget

Vill du studera på Sámij åhpadusguovdásj?

Ta en titt på våra aktuella utbildningar och kurser!

Mer i fokus

Läs samiska i höst!

Till hösten startar nya omgångar av språkkurserna i lulesamiska och sydsamiska! Det innebär att du som aldrig har talat ett ord samiska förut, men är

Undrar du över något?
Hör av dig!

0971-440 00

Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk

E-post: info@samernas.se