Konstnärer i residens i oktober 2021

Sámij åhpadusguovdásj står värd för konstnärsresidens genom Swedish Lapland AiR och arrangeras i samverkan med Jokkmokks kommun Resurscentrum för konst Norrbotten. Konstnärsparet Lerin/Hystad kommer att under oktober månad 2021 att arbeta med sitt konstnärskap med utgångspunkt i Jokkmokk.

 

Värmländska duon Lerin/Hystad består av Simon Torssell Lerin (f. 1985 i Sunnemo, Sverige) och Bettina Hvidevold Hystad (f. 1985 i Stord, Norge). Duon arbetar i ett gränsland mellan bildkonst och experimentell musik. De senaste 4 åren har de genom projektet Elektronisk Flora arbetat med inspelningar av bio-elektriska signaler från växter. Duons sensorer fångar upp elektriska spänningar inuti växternas blad. Växterna använder de elektriska signalerna för att kommunicera både internt och med andra organismer. Genom en modulär-synth omvandlar duon växternas elektriska impulser till musik där växterna själva bestämmer toner, melodier och rytmer. De presenterar sina verk i audio-visuella installationer, ljudlandskap där flera växter komponerar musik och video tillsammans och växternas elektriska signaler avgör även här hur filmerna redigeras. Genom detaljerade botaniska teckningar i blyerts studerar Bettina Hystad också växternas form, sammansättning och textur. Lerin/Hystads konstnärskap är ett samarbete med naturen, de är ömsesidigt beroende av varandra. Åskådaren kan inte se eller höra växternas elektriska puls utan duons synthar och sensorer som agerar översättare. Och de kan inte skapa sina installationer utan växternas vibrationer.

Under residensvistelsen skall Lerin/Hystad studera och utforska naturen och floran kring Jokkmokk och i Norrbotten. Vad kan man lära sig om en plats genom att studera naturen och vilka förbisedda detaljer i en plats historia han växterna berätta för oss? Genom fältstudier i naturen kommer duon göra inspelningar av floran kring Jokkmokk och skapa kompositioner med utgångspunkt i platsens natur.

Lerin/Hystad har samarbetat sedan 2010. De är båda utbildade vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt på Konsthögskolan i Bergen i Norge. De har deltagit i en rad separat och grupputställningar både i Sverige och utomlands.

Lerin/Hystad är också aktiva som musiker och har turnerat i Europa, Kina och Japan.

http://www.lerinhystad.co

http://www.swedishlaplandair.se/

 

 

Dela inlägget

Vill du studera på Sámij åhpadusguovdásj?

Ta en titt på våra aktuella utbildningar och kurser!

Mer i fokus

Läs samiska i höst!

Till hösten startar nya omgångar av språkkurserna i lulesamiska och sydsamiska! Det innebär att du som aldrig har talat ett ord samiska förut, men är

Filmlansering: ”Dálátjij ja duobbelij”

I samband med Jokkmokks marknad 2024 smygstartar vi firandet av Sámij åhpadusguovdásj 130-årsjubileum. Skolan fyller 80 år; duodjeutbildningen fyller 50 år. Vi smygstartar med en

Undrar du över något?
Hör av dig!

0971-440 00

Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk

E-post: info@samernas.se