Vävning av nordsamiska band

ben-chobot-I7MKk8Ov9ho-unsplash

Sámij åhpadusguovdásj arrangerar en kurs med Ida-Maria Marakatt som kursledare, i nordsamisk vävning.

Innehåll

Deltagaren förväntas ha vissa förkunskaper i eller förförståelse av vävning, till exempel kunskap om hur man sätter upp en väv och provat på att väva tidigare. Kursen vänder sig till dem som känner till momenten men inte vågat påbörja ett projekt på egen hand med att botanisera bland mönster. Upplägget passar även de som vill rita av eller modifiera ett mönster från ett äldre band. Om man vill man väva något modernt men känner sig osäker, eller om man tidigare enbart vävt raka band och vill lära sig plocka mönster. 

Målet är att alla som deltar i kursen ska färdigställa eller vara på god väg med det som de önskar väva. Deltagarna förväntas själva väva mellan kurstillfällena, och får under kurstillfällena vävteknisk hjälp samt hjälp med mönster. Kursen syftar till att locka fram vävglädje och öka kunskap kring bandvävning, mönster, seder och bruk.


Genomförande

Det första kurstillfället påbörjas med en digital föreläsning för genomgång av material, redskap och mönster. Deltagarna får lära sig om garnberäkning och varpnotor m.m. Deltagarna får ett kompendium med nyttig information att ha med sig mellan- och efter kurstillfällena. Detta kurstillfälle ska fungera som vägledande så att deltagaren kommer förberedd till första kursträffen i juni.

Till andra kurstillfället förväntas du som deltagare ha införskaffat rekommenderat material som du behöver för ditt/dina arbeten.

Vid andra och tredje kurstillfällena möts deltagarna i Jokkmokk för att enskilt få möjlighet att påbörja projekt, varpa väv, rita av mönster från gamla band och konstruera varpnotor under vägledning av kursledare. Mellan kurstillfällena förväntas du att arbeta med ditt alster för att vara beredd till eventuellt nytt moment inför andra kurstillfället.

Sista ansökningsdag: 26 maj 2024

Kursavgift: 1200 :-

Lokal: Sámij åhpadusguovdásj i Jokkmokk

Boende: Rum finns att hyra till studentpriser vid Sámij åhpadusguovdásj.

Kursledare: Ida-Maria Marakatt

Kurstillfällen
Kursen ges med digital introduktion för att sedan övergå till helgkurs med träffar vid två tillfällen under 2024. 1 timme digitalt. 8.00 – 16.00 varje dag (lördag -söndag). Totalt 6,5 h kurstid/dag. (1 h för lunchrast + 15 min rast förmiddag resp em).

Kurstillfälle 1 – digital träff, ca 1 timme, på Google Meet, måndag 10/6

Kurstillfälle 2 – lördag 17/8 och söndag 18/8

Kurstillfälle 3 – lördag 9/11 och söndag 10/11

Material:
Bandgrind
Vävgarn i ull (förslagsvis beltegarn från Karetes duodje)
Pärlgarn, nr 5 eller nr 8
Midjebälte/midjeband
Påsklämma
Anteckningsblock och pennor.
Blyertspennor och sudd.
Rutat papper
Stoppnål
Bordstving
Saxar (papper och tyg)

Förkunskapskrav/Områdestradition/Sameby
Den sökande bör tillhöra relevant områdestradition.  

Nyfiken på hur en skoldag kan se ut?

Följ oss på Instagram!

Undrar du över något?
Hör av dig!

0971-440 00

Adress: Borgargatan 2, 962 31 Jokkmokk

E-post: info@samernas.se