Inriktning dipmaduodje / skinn och textil

Inom skinn och textilutbildningen får Du som student lära dig grunderna inom sömnad utifrån din valda områdestradition. Kunskap och inspiration hittar vi i äldre alster och från Din egen släkt.

Studenter tillsammans med lärare hämtar bland annat material av naturen som används under läsåret.

Under det första läsåret förvärvar du dig kunskapen om vilka redskap och material som använts traditionellt, samt tekniker för framställande.
Det första året är grundläggande i olika sömnadstekniker, bandläggning, vävning skinnsömnad och garvningstekniker etc.

Utbildningen ger dig kunskap att bereda skinn och päls. Du får kunskap i olika beredningstekniker, olika ämnen och barktyper för garvning, mjukgörande av skinn och päls, samt att skrädda och sömnad.

Inom utbildningen arbetar vi både med hand- och maskinsömnad. Vi använder även andra verktyg för underlättande av arbetet, både moderna verktyg och sådant som använts traditionellt.

I dräktsömnad får Du som student lära dig att konstruera mönster efter egna mått. Du får därefter möjlighet att lära dig att sy din egen gábbde/gákti/gápta.

Ord från tidigare student

”Tack vare mina två år på Samernas har jag fått en unik möjlighet att utveckla min hantverksskicklighet och mitt personliga uttryck, på ett vis som inte varit möjligt någon annan stans. Jag har befunnit mig mitt i Sápmi och var dag fått vistas i ett hav av duodje från alla håll och kanter. Det har både utvecklat och utmanat mig och mina tankar kring mitt eget och andras konsthantverk”

Under det andra läsåret får Du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Du arbetar bland annat med specialarbete som du, i samråd med dina lärare valt att fördjupa dig inom. Arbetet redovisas i samband med Jokkmokks vintermarknad och i samband med sommarutställningen vid Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum.

Det andra läsåret ger dig fördjupade kunskaper i skinn och textil, för att du ska kunna utveckla dig till att arbeta som slöjdare i framtiden och ge dig redskapen för att arbeta självständigt som duojár.

 

Vill du veta mer?

Hör av dig, eller läs mer om vår verksamhet.

FÖLJ OSS

Post- & besöksadress

Borgargatan 2
962 31 Jokkmokk

Kontakta oss

info@samernas.se
+46 (0) 971 - 440 00